Lika som bär?

Den senaste tiden verkar jag ha fastnat i Morrissey-träsket. Kan bero på att jag längtar tillbaks till den något varmare sommaren 2004 då denna man var Hultsfredsaktuell. Vilket jag ju också var. Men eftersom den senaste skivan är kvarglömd i London sedan snart ett år tillbaks i tiden, har jag mest lystnat på gamla Smiths-hits. Men så kom jag på att min snart Göteborgs-aktuella pojkvän gav mig "Morrissey: Live at Earls Court" sist han var här. Han glömde dock min skiva i sin bil. Men så det har alltså blivit den som spelats den senaste tiden.Mycket bra live-skiva förresten. Gillar speciellt att jan byter ut Walkman mot iPod i "Bigmouth strikes again" vilket tyder på att han riktar sig till en ny generation Moz-anhängare. Men vid några tillfällen har jag fått vissa flashbacks. Från bakisdagar i soffan. Det tog ett tag innan jag kom på vad det var. Det var något helt annat jag associerade till. För vid vissa tillfällen utstöter Moz vissa stön. Stönliknande ljud som låter mycket likt gnällspiken Chewbacca. Och "Star Wars" brukade gå varm dagen efter för några år sedan.

I skrivande stund går "Rymdinperiet slår tillbaks" (Min favvo av filmerna) på trean. Men det är ju i denna del som Chewie är som mest cranky. Fast man kan ju förstå det med tanke på Han Solos öde. Men det fick mig att fundera. Kanske finns det fler likheter än bara ljudeffekterna av dessa två varelser. För man kan väl inte säga att Chewbacca är en man? Han är ju trots allt en Wookie. Men eftersom jag har en viss erfarenhet av den engelska mannen så tror jag mig med viss säkerhet kunna uttala att de över lag är rätt så håriga. Det skulle ju i så fall kunna vara en till likhet mellan de två. Men bäst av allt var när jag hittade nedanstående bilder. Kan vara svårt att se men de riktar sina vapen åt samma håll. Och båda är ju rebeller så det ryker om det. Fast tydligen inte ur vapnen.moz   chewie

Lika som bär?

Lets Rock!

Jag satt för ett tag sedan i min mammas bil. Jag väntade på henne medans hon handlade någon kabel till sin teve. Ur bilradion strömmade P4. Brukar ju själv inte lyssna på just den kanalen. Men så vitt jag förstod så var det ett program med musik hämtat från ett specifikt årtal. Och att årtalet var någon gång i mitten på 80-talet var inte så svårt att fatta. Men missade vilket årtal det var. Men det slog mig att det finns något ganska unikt för 80-talsmusik. Nämligen de många saxofonsolon som dyker upp i mitten av låten. Det känns som att det saxofonsolot inte överlevde 80-talet alls. För så många låtar nuförtiden har ju inte det. Jag undrar bara, om nu 80-talet har kommit tillbaks modemässigt, kommer saxofonsolot då bli ett återkommande inslag i musiken framöver?


Det kanske mest målande exemplet på saxsolon är nog från filmklassikern "St. Elmo's Fire", som för övrigt är regisserad av samma man som gjorde en av mina favvofilmer från 80-talet, "Lost Boys". Där är ju den Rob Lowes hårda karaktär "Billy" saxofonist. Någonstans mitt i filmen spelar han på baren under en Halloween-fest. Precis innan solot, svettig och dann, skriker han "Let's rock!". Jag bara undrar hur rockigt det egentligen är att spela saxofon. Av bilden nedan att döma tycker jag nog det är sisådär rock'n'roll. Jag tycker för övrigt att det är lite overkill att spela låten "St. Elmo's Fire (Man in Motion)" exakt hela tiden i filmen. För några år sedan hyrde jag filmen med Rebecca och Kicki tror jag det var. Vi blev förtjusta i baksidan på video-omslaget där det bland annat stod: "Det händer saker hela tiden".


rock'n'roll

Rockig kille! Vill ni se fler bilder så gå in på den här roliga sidan och klicka er vidare.


Stoppa duvan!

Hade en skön dag i solen med Mia igår. Låg vid Delsjön och löste korsord, vilken förklarar öjämn bränna. Ryggen röd, resten av kroppen blek. I vilket fall som helst hade Mia och hennes kille varit och hälsat på mig på jobbet dagen innan. Vi satt vid ankdammen och pratade och undrade hur det kommer sig att fåglar inte krockar med varandra. Eller kanske varför man aldrig har sett det. Dom är ju så många och kommer flygande från samma håll och ska landa i samma lilla damm.

 

I vilket fall som helst så låg jag och klurade på ett ord eller något när jag hörde ljudet av vingslag på nära håll. Ljudet följdes snart av ett skratt från Mia. Tydligen så krockade två duvor med varandra i luften inte längre en två meter från våra filtar. Och jag missade det. Typiskt min karma!

 

Men det verkar konstigt att de inte såg varandra. Vilket fick mig att tänka på en sak. Någon berättade för mig för några år sedan varför duvor alltid juckar på huvudet fram och tillbaks. De kan tydligen inte se om de inte rör sina rytmiska nackar. Vilket ju känns som ett stort handikapp. Men när de flyger så gör de ju inte så. Så man kan ju undra om det är så att de inte ser överhuvudtaget när de flyger. Känns ju onödigt att ha flygförmåga om man inte kan se. Eller kanske inte? Jag är både höjd- och flygrädd så jag skulle nog behöva det handikappet om jag var en duva.

 

Sedan har jag funderat ganska mycket på hur det här med brevduvor fungerar. Och hur pålitligt är det egentligen? Om de är blinda menar jag. Jag hade inte skickat ett viktigt meddelande med ett blindstyre i varje fall. Fast en brevduva dyrkar jag. Eller snarare en serie där en sådan förekommer. För det var inte så mycket duvan i "Stoppa duvan" som jag gillade. I varje fall inte lika mycket som det skadeglada, hesa skrattet som var hunden Muttleys kännetecken.

 

stoppa duvan

Kommer ni ihåg de här filurerna?


Feeling Gloomy?

Jag har många gånger försvarat så kallde depplåtars positiva inverkan på ett deppigt humör. Många hävdar att man skulle bli mer deppig men jag tycker det känns tvärtom. Bara häromdagen lyssnade jag på The Smiths fantastiska "There is a light that never goes out" medan jag pratade med en vän i telefon. jag skulle träffa henne ute och kände mig något nere. Hon sa: Stäng av deppmusiken och kom hit! Jag tyckte inte att låten är deppig. I varje fall inte lika mycket som den är bäst. Går att lyssna på många gånger i rad. Men alltid när jag känner mig låg brukar låtar som handlar om dylika deppiga situationer sitta som allra bäst.

 

Jag är uppenbarligen inte den enda som känner så här. Råkade ramla över en artikel på nätat om en nyöppnad klubb i London. Klubben har en något annorlunda inriktning. I baren serveras te och mackor och musiken består av "sad songs". För de som vill gick det tydligen att köpa alkohol också. Men killen som hade öppnat klubben kom på idén när han inte lyckades ta sig upp ur sängen dagen efter han fått sparken. Han låg och tänkte: "Jag är 29 år. Jag har inget jobb, och ingen flickvän. Framtiden ser inte ljus ut". Han hade undrat vad meningen var. Jag känner igen syndromet. Men när han låg där lyssnade han till den välbekanta textraden ur ovannämnda låt: "If a double-decker bus kills the both of us..." Han skrattade till och insåg vilken styrka "deppig" musik kan ha.

 

Låter som man kanske ska gå på den där klubben när man flyttat till London. Bra idé och killen verkar ju onekligen ha bra musiksmak. Och tänk att nu kanske hans framtidsplaner ser lite bättre ut. Han har ju ett jobb. Och flickvän vet jag ju inte men det lär ju finnas gott om deppiga tjejer han kan stöta på i varje fall. Tänk, vilken inverkan en riktigt fantastisk depplåt kan ha på ens liv. I rest my case!

 

time for tea

Så här kan det se ut på
"Feeling Gloomy". Put the kettle on!

 


Ju fler kockar desto sämre soppa

Jag har funderat lite på olika yrkesroller. Det är främst vissa mediala personer som fått mig att bli något förvirrad. Jag har en stor hatkärlek till inrdeningsprogram. Jag älskar att kolla på det för att jag lätt hittar något att klaga på. Jag hatar det för att allt som görs är så käckt och fult. Men nog om det. Det är vissa personer man stör sig på mer än andra. Men framför allt blir jag något fundersam om hur dessa människor egentligen hamnat i rutan.

 

I dessa program verkar det blivit oerhört aktuellt med personer som breddat sig. En slags allt-i-allo-roll är tydligen väldigt inne. Första gången jag upptäckte detta var i programmet "Äntligen hemma". Det finns en kille där som alltid lagar mat. Men inte bara det. Han bygger och grejar också. Jag höjde ett ögonbryn och frågade mig själv: Vem är han egentligen? Och vad är han? Thomas Lindberg heter han visst och tydligen är han kock i från början men har alltså breddat sig och har blivit snickare eller grejare. Kock/Handyman alltså.

 

Och så har vi hatobjektet. Sommartorps-Ernst. Han är så äckligt käck att jag måste trycka på mute-knappen minst fem gånger under programmets gång. Först trodde jag att Ernst var en inredare. Men på senare tid har ju han börjat med att laga massa käcka rätter som han barfota (?) bjuder sina gäster på. Inredare/Kock. Trodde jag. Men när jag satt och undersökte blev jag något förvånad över att Ernst faktiskt jobbat som kock innan han blev programledare. Men inte bara det utan även kyrkovaktmästare. Och hör och häpna, mentalskötare! Läskigt! Så det verkar som att Thomas och Ernst har följt samma bana.

 

Häromsistens rapporterade min vän Linda att "Äntligen Trädgårds" Renee Voltaire inte bara är trädgårdsfantast och kock som älskar att ha rosenblad i sina maträtter. Linda hade gått förbi någon slags tygaffär/inredningsbutik. I skyltfönstret hade hon sett ett par vidriga gummistövlar med matchande trädgårdsväska. Naturligtvis hade de rosor på. Och designen var gjord av, ja just det, Renee Voltaire. Alltså är hon Kock/Designer. Det måste vara otroligt tråkigt att vara kock verkar det som. Eftersom de tre ovannämnda uppenbarligen inte varit nöjda med sin usprungliga yrkesroll.

 

För några år sedan skrattade jag högt åt båda mina småsyskons framtida yrkesval. Lillasyster ville bli Läkare och Snickare. Och Lillebror Skådespelare och Fallskärmshoppare. Men jag kanske inte skulle skrattat så högt alls. Det verkar ju vara fullt möjligt att ha två helt vitt skilda yrken. Kanske är det jag som har fattat fel. Men alltså det känns något schizo. Bestäm er.

 

 

ernst

Mentalskötare? Nej tack!


Be there or be square

I helgen var Frida här. Det var så himla kul att hänga igen. De gamal interna skämten haglade som aldrig förr. I fredags var vi båda rätt sega. Skulle gå ut men det hände inte. Det blev hemmafest med lite Jäger och öl. Och självklart krävde tillfället mysbyxor, knallrött läppstift och solglasögon. Det är som sig bör på en hemmafest. Vi ångrade oss och skulle gå ut ändå. Gjorde oss iordning och sen kände vi ändå inte för det. Det slutade med att vi hyrde en film. En vi trodde kunde vara i samma klass som "Dum, dummare" som ju är Fridas favvo-film. Denna hette "Harold and Kumar go to White Castle". Men den höll inte måttet. Den var usel och Frida somnade.

 

På lördagen var det så dags. Efter en kort springtur begav vi oss iväg till Liseberg. Vi hade planerat att dansa Square-dance på Polketten kl.19.00 i över en veckas tid. Innan hann vi med Balder där Frida blev uppraggad av tre italienare. Och så det värsta nedköpet. Vi åkte upp för att kolla in simulatorn. Men vi blev jävligt besvikna när det visades sig vara en 3D-film. Vi ville ju ha de rörliga stolarna. Har lovat att kolla upp hur 3D fungerar men har inte hunnit. Någon som vet? Hursomhelst handlade filmen om djur och vad som händer med dem och naturen när miljön förstörs. Jag går inte till Liseberg för att bli serverad en moralkaka. Definitivt inte av suputen Arne Weisse som naturligtvis var speaker. Sluddrade gjorde han också. Gick knappt att förstå vad han sa.

 

Men sen var det dags. 19.00! Square-dance! Men väl där blev vi lite förvånade. Jag vet inte hur Frida hade föreställt sig detta evenemang men jag trodde i varje fall att det skulle vara skitmycket folk där. Sådär så man kunde stå långt bak och fjanta sig eftersom varken jag eller Frida kan denna eminenta dansform. Men så var det ju inte. Det var typ tjugo stycken som dansade. Varav en del var uppstassade som satan. Med volangkjolar och dylika attiraljer. Riktigt chicken av oss men vi vågade faktiskt inte. Vi var där men det blev inte mycket square-dance! Vi gick hem istället. Tillbaks till ruta ett.

 

 


You snooze... you lose

Jag är en stor användare av snooze-knappen på min väckarklocka. Både igår och idag snoozade jag cirka två timmar. Inga problem för mig. Knappen är min stora kärlek. När jag ligger i sängen alltså. Den är även min värsta fiende. Det är den som får mig att stressa som en dåre. Men med en snooze-knapp känns det så logiskt att försova sig. Som att det är helt acceptabelt att göra det. Jag brukar kalla det försovmorgon. För jag försover mig men gör det medvetet. Eller, kanske inte, för hur medveten är man egentligen när man är nyvaken?

 

Idag kom jag dessutom lite försent eftersom jag hade sådan extrem mensvärk att jag inte förmådde mig att cykla iväg till jobbet i tid. Och när jag kom hit så fanns det tårta. Med betoning på fanns, för den hade precis tagit slut. Jag fick ingen. You snooze, you lose!


Det hänger på håret

Jag tror inte att jag är ensam om att ogilla vissa frisyrer. Jag har länge haft svårt för att kolla vädret på SVT då jag stör mig så mycket på metrologen Pär Holmgrens frisyr. Den är ju från ett annat århundrade, rent bokstavligt. Den upprör mig så till den grad att jag inte uppfattar väderleken överhuvudtaget. Därför höll jag på att tappa hakan när jag läste i Metro att han ska klippa sig nästa vecka. Egentligen skulle ju sådant här inte ha något nyhetsvärde, men det påverkar i varje fall mitt liv, och många andra med mig. Det är jag säker på. Pär sa att frisören fick bestämma hur det skulle bli. För det första tror jag knappast att en frisör vid sina sinnens fulla bruk skulle klippa en sådan frippa ifrån början. För det andra hoppas jag verkligen att Pär kommer till en vettig salong som förklarar för honom att det är förbjudet att se ut som han gör i huvudet. I varje fall om man jobbar på TV. Det värsta av allt är dock att han verkar vara stolt över den. Pär, kamma dig!

 

Och till er som  kanske undrar varför jag hängt upp mig så på andras hår när jag ser för jävlig ut i huvudet själv vill jag meddela att Frida kommer hit till helgen och ska klippa till det svintoslitna håret. Färga får man göra när lönen kommer.

 


May the force be with you

 

Apropå rymdäventyr som jag diskuterade här för några dagar sedan så vill jag ju berätta att jag är barnsligt förtjust i Star Wars. Kan se de hur många gånger som helst. För några år sedan såg jag alltid "Rymdimperiet slår tillbaks" när man kom hem efter en blöt kväll på krogen. Funkar också utmärkt när man är bakis, med undantag för Chewbaccas jäkla brölande som håller en vaken när man försöker slumra till i soffan. Häromsistens skickade min vän Linda en länk i ett av många fånmejl som vi utbytte. Ni som inte sett "Store Wars" måste göra det här. Så himla ambitiöst gjort. Och även ett bra budskap.

 

Vill du kolla vilken Science Fiction figur just du är kan du även göra det här. Linda var Leia och det märks att vi är vänner för det var jag också. Hade varit otroligt jobbigt om man var Chewbacca eftersom han är så gnällig hela tiden. Eller ännu värre Jabba de Hutt. Jag skulle kunna tänka mig att jag är den där lilla konstiga figuren som är i Jabbas följe hela tiden när jag är på retligt humör i och för sig. Men annars är jag nöjd med att vara Leia. Känns väldigt Zen. May the force be with you all!

 

 

jag i min bikini

Jag i min nya bikini
 


Goda grannar

Jag har alltid varit av den extrema övertygelsen att grannar är inga människor man har en relation till, ja förutom att man bor bredvid dem. Men att umgås med mina grannar har aldrig intresserat mig. Oftast är ju boendet det enda man har gemensamt. Som min närmaste granne till exempel har konstig musiksmak. Hör ofta tonerna av någon dålig E-type-låt eller som alldeles nyss Backstreet boys. Tror inte att jag och min granne skulle ha så mycket att prata om. Men tänk om man skulle ha det så att likasinnade bodde på samma ställe. Fast i och för sig går det ju emot hela integrationspolitiken. Men rätt rolig tanke ändå. Hus med bara hip-hopare. Eller popsnören. Tror att regler om att inte spela musik för sent på kvällen skulle helt försvinna. Jag blir inte irriterad på mina grannar om de spelar högt in på nätterna. Alltså bara de spelar sån musik som jag gillar... Vilket sällan inträffar.

 

Igår hade jag tvättid. Tvättstugan och trappuppgången är i stort sett de enda platserna jag träffar mina grannar på. Igår hade jag tvättat tre maskiner och skulle bara tvätta en till. In i tvättstugan kommer en väldigt käck tjej som undrar om jag är klar med de andra maskinerna. Jag sa lite reserverat att det var bara att ta dem. Efter jag hade varit nere i tvättstugan för att torka grejerna så pratade jag med Linda i telefon i ungefär en timme. Det vi diskuterade var vårt gemensamma hat till att tvätta och framför allt vika tvätt. Något som jag verkligen suger på att göra. Har lite olika högar med rena kläder som aldrig blir vikna, de använd, högen krymper och hamnar så småningom i tvättkorgen tills det är dags att tvätta igen. Men när jag skulle hämta min tvätt hade den käcka grannen antagligen behövt torkskåpet, så på bänken låg min torkskåpstvätt i en hög. Jag blev jätteglad för högen liknade inte alls mina i lägenheten. Hon hade vikt min tvätt åt mig. Fick mig att fundera på min inställning till grannar. Kanske ska jag tänka om när det gäller det ämnet. Men jag kollade vad hon hette i efternamn på tvättlistan. Ska alltid boka tid före henne.


Lazybones

Häromdagen hittade jag ett reklamvykort i min handväska. Man kan ju hitta allt möjligt i den då den mer liknar en allmän sopkorg än just en handväska. Antagligen har jag tagit det på någon bar eller något café, troligen det förstnämnda eftersom det var väldigt längesen jag bara var och fikade. Jag vet inte riktigt vad kortet gjorde reklam för, men på det stod med gult på blå bakgrund texten "Lazybones" och i lite mindre teckenstorlek en översättning till svenska "Latmask". Funderade på att det är underligt att uttryck är så olika från språk till språk. För en mask har ju inte ben. Inte i någon bemärkelse av ordet. Eller har jag fel? En mask ålar ju sig fram det vet väl de flesta. Men de måste väl ändå vara ryggradslösa djur? Är det någon som är expert på maskar så får de gärna informera mig om det är så att jag är helt ute och cyklar. Eller förslagsvis skaffa sig ett liv.

hits